Schotse Hooglanders in Kijkduin

Heb jij ze al gespot?

Tussen Den Haag, Scheveningen en Kijkduin ligt een bijzondere duingebied: het Westduinpark. In dit beschermde park bevindt zich een divers en uniek landschap met heel veel verschillende planten en bloemen. Juist door de voedselarme grond doen sommige plantensoorten zoals Jacobskruiskruid, de Koningskaars en Teunisbloem het uitzonderlijk goed. In het park leven daarnaast veel bijzondere diersoorten zoals zandhagedissen en vossen. Verder kun je in het natuurgebied ook een groot aantal opvallende vogelsoorten vinden: denk bijvoorbeeld aan de Buizerd, Leeuwerik en de Nachtegaal. Ook kan je oog in oog komen te staan met Schotse Hooglanders.

schotse hooglander

Schotse Hooglanders lopen vrij rond

In het park bij Kijkduin is het niet ongewoon om Schotse Hooglanders tegen het lijf te lopen. Deze gehoornde knuffelbare koe-achtige is niet een oorspronkelijke bewoner van dit gebied. De kudde die hier leeft is hier door mensen uitgezet. En niet alleen omdat ze er mooi en indrukwekkend uitzien. De grazende Schotse Hooglanders zorgen er namelijk voor dat het landschap open en gevarieerd blijft.

Wandelen of fietsen in het Westduinpark

In dit indrukwekkende natuurgebied kun je heerlijk wandelen, paardrijden en fietsen op de speciaal daarvoor aangelegde paden. Er zijn verschillende routes te ontdekken met de mooiste plekjes en uitzichten. Houd er echter wel rekening mee dat je onderweg de Hooglanders tegen kunt komen. In zo’n geval kunt je het beste 25 meter afstand houden, zeker wanneer er kalfjes bij zijn. In het Westduinpark mag de hond gewoon mee zolang je deze aangelijnd houdt. Ook geldt hier een opruimplicht. In het winterseizoen is de trouwe viervoeter ook welkom op het Zuiderstrand. In de zomer mogen de diertjes enkel op het strand bij strandopgang 9.

Hoe kom ik er?

Het Westduinpark is bij Den Haag, tussen de Noordzee, Duindorp, Kijkduin, Vogelwijk en Bohemen te vinden. Er zijn verschillende toegangsroutes die u kunt gebruiken om het park binnen te komen: de Duivelandsestraat, de Laan van Poot, de Wieringsestraat, de Kijkduinsestraat en de Savornin Lohmanlaan.

Heb je zin om na een wandeling of fietstocht even bij te komen? Bij Beachclub Titus zijn wij het gehele seizoen geopend, je kunt bij ons terecht voor een drankje of voor een lekker ontbijt, lunch of diner. Bekijk onze menukaart hier.