Effectief vergaderen dankzij deze 5 tips

Effectief vergaderen doe je zo!

Je zult het vast wel herkennen: van die vergaderingen die altijd uitlopen. En wat leveren deze bijeenkomsten nu eigenlijk op? Er worden bijna geen beslissingen genomen en iedereen voelt zich erna meestal futloos. Het is tijd om hier verandering aan te brengen! Met de volgende 5 tips leer je effectief te vergaderen.

vergaderen

Tip 1: Begin de vergaderingen met een rondje kletspraat
Vaak zit het personeel vol met verhalen en emoties die het overleggen kunnen bemoeilijken, maak deze get togethers wat minder stijf en stel een rondje ‘kletspraat’ voor. In dit rondje kan iedereen zeggen wat hem of haar bezighoudt. Of dit nu gaat om frustraties over het openbaar vervoer of de kapotte printer.

Tip 2: Vertel de toegevoegde waarde van het overleg
Het is voor het personeel heel belangrijk om te weten waarom deze specifieke vergadering nodig is. Vertel daarom altijd wat de toegevoegde waarde is van het overleg en wat jullie ermee gaan bereiken.

Tip 3: Beperk de vergadering tot een uur
De duur van een vergadering zegt meestal niets over de effectiviteit ervan. In de praktijk moet het mogelijk zijn om een tijdslimiet te stellen, maak realistische punten die binnen een uur doorgenomen kunnen worden. Hiermee beperk je jezelf tot het noodzakelijke en zullen er sneller beslissingen worden genomen.

Tip 4: Maak een wandeling op het strand bij Beachclub Titus
Vergadering is mentaal inspannend. Door tussendoor even te bewegen geeft de hersenen wat rust. Ook ontstaan er dan vaak weer nieuwe ideeën. Overweeg bijvoorbeeld eens om de vergadering bij Beachclub Titus op het strand te houden. Onderbreek de vergadering dan met een heerlijke wandeling over het strand.

Tip 5: Vergader alleen als het echt noodzakelijk is
Hebben jullie vorige week op hetzelfde tijdstip een overleg gehad? Dan is dit geen goed argument om dat deze week weer te doen. Streef er naar om alleen te vergaderen wanneer er ook echt belangrijke punten te bespreken zijn.

Vergaderen bij Beachclub Titus? Lees hier wat de mogelijkheden zijn.